top of page
Zoeken

BIOTINE VOOR HAAR

Biotine, of ook wel vitamine B7 of H genoemd, is in feite een organische chemische verbinding (heterocyclisch), behorend tot de in water oplosbare vitamines. Het is een co-enzym van verschillende enzymen die voorkomen in zowel plantaardige als dierlijke organismen. Biotine heeft een zeer grote invloed op het haar.


BIOTINE - DE SCHOONHEIDSVITAMINE

Het wordt gewoonlijk een schoonheidsvitamine genoemd, omdat het een buitengewoon belangrijk effect heeft, niet alleen op het haar (het stimuleert hun groei), maar ook op de nagels (versterkt de nagelplaat) en de huid (elimineert seborroe). Bij een tekort in het lichaam heeft het veel negatieve gevolgen op de gezondheid en ons welzijn. Enkele symptomen bij een tekort zijn bijvoorbeeld hyperpigmentatie en seborrheic dermatitis. Daarnaast treedt er conjunctivitis, gevoelloosheid van de ledematen, spierpijn, darmproblemen en een verhoogd cholesterolgehalte op. Degenen die te weinig vitamine B7 in hun lichaam hebben, merken meestal een aanzienlijke verslechtering van de conditie van hun haar op. Het komt voor dat ze ook worstelen met depressieve symptomen. Het tekort aan biotine in ons lichaam kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Het belangrijkste is een onjuist dieet. Zwangerschap, zware lichamelijke inspanning, langdurig gebruik van antibiotica en anti-epileptica, gevorderde leeftijd of stoornissen in de goede opname ervan hebben echter ook een negatieve invloed.


WAAR KOMT BIOTINE IN VOOR

Biotine is een vitamine die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals eigeel, krabben, walnoten en pinda's, lever, amandelen, sojameel en paddenstoelen. We vinden het ook in sardines, spinazie, tomaten, volkoren meel en wortelen. Laten we echter niet vergeten dat vitamine B7 zijn eigenschappen verliest wanneer deze producten worden verhit. Hetzelfde geldt wanneer biotine in contact komt met een alkalische of een zure oplossing. Alcohol, oestrogeen en bewerkte voedingsmiddelen hebben ook een negatief effect. Biotine in voedsel wordt niet 100% opgenomen. Een vitamine die in voedingsmiddelen zit, moet worden vrijgegeven om beschikbaar te zijn. Biotine in graanproducten wordt maar tot veertig procent opgenomen. De dagelijkse behoefte aan biotine is 1 - 5 mg, maar patiënten die antibiotica of sulfonamiden gebruiken zouden er meer van moeten nemen.




Het is de moeite waard om te weten hoe biotine eigenlijk werkt. Nou, het heeft een uiterst belangrijke functie in het metabolisme van zowel koolhydraten als vetten. Het werkt samen met insuline, een hormoon dat eigen is aan de alvleesklier. Het heeft ook de taak om hemoglobine te produceren, waarvan de rol is om zuurstof naar alle cellen van het menselijk lichaam te transporteren. Samen met vitamine K neemt het deel aan de synthese van het eiwit dat verantwoordelijk is voor de bloedstolling - protrombine. Overtollige glucose in het lichaam wordt omgezet in glycogeen, dat de bloedglucosespiegel op peil houdt. Biotine heeft een enorme impact op het haar. Via het bloed voorziet het de haarmatrix van biologisch beschikbaar zwavel. Zwavelbindingen worden opgenomen in de keratine. Laten we niet vergeten dat vitamine H een regulerende functie heeft als het gaat om het metabolisme van de hoofdhuid, en daarom heeft het een positief effect op hun wortels en de groei van de haarschacht. Wanneer er te weinig biotine in het lichaam aanwezig is, krijg je overmatige haaruitval, seborroe en roos. Vanwege het feit dat een klein percentage biotine in voedsel in ons lichaam wordt opgenomen, zijn er veel voedingssupplementen die het bevatten. Meestal zijn dit preparaten die een positief effect hebben op de conditie van haar, nagels en huid. Het is belangrijk om een ​​holistische benadering van haarverzorging te hanteren, vertrouw niet alleen op biotine-suppletie, maar kies ook voor hoogwaardige hoofdhuidverzorgingsproducten.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page