top of page
Zoeken
lanettegroup

DE ZIEKTE VAN HASHIMOTO EN HAARUITVAL




WAT IS HASHIMOTO?

De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie in ontwikkelde landen. Het treft de overgrote meerderheid van de vrouwen en de verhouding tussen de incidentie bij vrouwen en mannen is minstens 10:1. Dus wat is deze ziekte? Deze aandoening kan worden omschreven als een auto-immuunproces dat de cellen van de schildklier aantast. Dit betekent dat de regulatie van het immuunsysteem heeft gefaald en dat cellen die normaal gesproken antilichamen produceren om ons lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers, nu een "wapen" hebben ontwikkeld tegen hun eigen weefsel - schildklierweefsel. Deze antilichamen staan ​​bekend als anti-TG en anti-TPO. Bij zieke mensen kan de hoeveelheid van deze antilichamen de 4-cijferige waarde bereiken!

WIE KRIJGT HASHIMOTO'S?

Deze auto-immuunziekte treft mensen die genetisch vatbaar zijn voor het optreden van auto-immuniteit in het lichaam. Het is echter vermeldenswaard dat de eerste "aanval" van de ziekte meestal ook wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. De factoren die de ziekte veroorzaken, zijn onder meer acute en chronische stress, onjuiste voeding, onderliggende ziekten of gebrek aan lichaamsbeweging.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN HASHIMOTO?

De ziekte van Hashimoto resulteert in de meeste gevallen in een verminderde productie van schildklierhormonen. Hun belangrijkste taak is het reguleren van onze stofwisseling. Helaas kunnen veel mensen al vroeg in de ziekte symptomen van hyperthyreoïdie ervaren, waardoor het moeilijk kan zijn om de juiste diagnose te stellen. Dit komt door het feit dat de schildklier, vernietigd door antilichamen, overtollige hormonen vrijgeeft die zich in zijn cellen hebben opgehoopt. Daarom is het bij de diagnose van Hashimoto belangrijk om naast het schildklierpanel en antistoffenonderzoek ook een echografie van de schildklier uit te voeren. De belangrijkste symptomen van de ziekte van Hashimoto zijn gewichtstoename, slaperigheid, vermoeidheid, verslechtering van de stemming, gevoel van eeuwige kou, menstruatiestoornissen bij vrouwen, droge huid, afbrokkelende nagels en ook .... overtollig haar valt uit!


WAAROM KAN MIJN HAAR GAAN UITVALLEN?

Haaruitval wordt gezien bij mensen met een gedecompenseerde schildklieraandoening. Het haar op ons hoofd "vervangt" van tijd tot tijd. De levenscyclus van het haar eindigt met de telogene fase, waarin het haar in de rustfase komt en uitvalt. Ondertussen heeft nieuw haar een groeifase. Bij niet-gecompenseerde schildklieraandoeningen wordt dunner worden van het haar waargenomen omdat het voedingsstoffen en bouwstoffen mist om te groeien. Bovendien kunnen schildklieraandoeningen interageren met geslachtshormonen, waardoor symptomen van androgenetische alopecia ontstaan. Bovendien hebben personen met auto-immune thyroïditis een verhoogde incidentie van andere auto-immuunziekten. Tot deze groep ziekten behoort onder andere alopecia areata.

KAN IK IETS DOEN OM HAARUITVAL TE STOPPEN?

Natuurlijk! In dit geval is het belangrijk om het probleem holistisch te bekijken om de oorzaak van haaruitval te bepalen. Daarom moeten een aantal gespecialiseerde biochemische tests die door een specialist zijn besteld, worden uitgevoerd om te begrijpen wat er in ons lichaam gebeurt. Hierdoor zal het gemakkelijker zijn om een ​​egalisatie van de schildklierhormoonconcentraties en een vermindering van het aantal antilichamen te bereiken! Het werk van onze schildklier zal, naast de therapie die op de juiste manier is geselecteerd door de endocrinoloog, worden beïnvloed door een geïndividualiseerd dieet en suppletie, stressvermindering en slaaphygiëne. Onderzoek van de hoofdhuid en het haar met een trichoscoop stelt u in staat om de oorzaak van haaruitval "bij de bron" te zien. Als we weten waar we mee te maken hebben, zal het veel gemakkelijker zijn om de oorzaak te bestrijden en mooi, glanzend haar terug te krijgen en te genieten van volle kracht!


BIBLIOGRAFIE Pyzik, Aleksandra et al. "Immuunstoornissen bij Hashimoto's thyroïditis: wat weten we tot nu toe?" Journal of immunology research 2015 (2015): 979167. doi:10.1155/2015/979167 Perros, Petros et al. "Haaruitval en schildklierziekte" Vincent, Maya en Krishnan Yogiraj. "Een beschrijvende studie van alopecia-patronen en hun relatie tot schildklierdisfunctie." Internationaal tijdschrift voor trichologie 5.1 (2013): 57-60. doi:10.4103/0974-7753.114701

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page