top of page
Zoeken

HAARGROEICYCLUS - ONTDEK HOE UW HAAR GROEIT!



We verliezen elke dag haar, maar dit zou geen reden tot paniek moeten zijn - tegelijkertijd groeit er nieuw haar! Dit komt door de haargroeicyclus. Wil je weten hoe jouw haar groeit? We hebben de antwoorden!


IS HAARUITVAL NORMAAL?

Ja! De gemiddelde mens heeft ongeveer 100.000 haren op zijn hoofd. We verliezen elke dag 50 tot 100 haren. Er is echter geen reden tot paniek - dit is een volkomen natuurlijk proces. Er groeit nieuw haar op de plaats van het haar dat uitvalt. Dit is de haargroeicyclus in een notendop. Je hoeft ook niet bang te zijn voor plotseling haarverlies tegelijkertijd van die 50 tot 100 haren. De haren vallen willekeurig uit en groeien dus weer willen keurig nieuwe haren. We noemen dit fenomeen asynchrone haarproductie. Het is dankzij dit dat je niet al je haar tegelijkertijd verliest. HAARGROEICYCLUS - WAT U MOET WETEN De haarlevenscyclus bestaat uit drie fasen: 1. haargroei - anageen 2. overgangshaar - catagen 3. rustend haar - telogen


HAARGROEIFASE - ANAGEEN De actieve fase van haargroei, duurt twee tot ongeveer zes jaar. Tijdens deze fase groeit je haar gewoon door. Tijdens de anageen fase is de haarwortel nauw verbonden met de haarpapil. Hoe langer de anagene fase duurt, hoe langer je haar groeit. Ongeveer 90% van het haar op je hoofd bevindt zich in deze fase! OVERGANGSFASE VAN HET HAAR - CATAGEEN Is de zogenaamde overgangsfase. Nadat de groeifase voorbij is, komt het haar in de uitvalfase. Het duurt ongeveer 2 weken. Dit is het moment waarop remodelleringsprocessen plaatsvinden in de haarwortel. Zo stoppen ze de voortplantingsprocessen van het haar, wat leidt tot het verlies van de matrix. Het haar wordt dan naar het huidoppervlak geduwd.

RUSTFASE - TELOGEN Dit is de laatste fase in de haargroeicyclus, de zogenaamde slapende fase. De rustfase kan ongeveer 3 maanden duren - er vinden geen processen meer plaats, het haar wordt dunner en dunner. Na deze periode verlaat het haar de follikel. Dit gebeurt meestal bij het kammen of wassen. Momenteel kan er in deze fase tot ongeveer 5% van het haar op uw hoofd zitten!


WANNEER IS DAGELIJKS VERHAREN NIET MEER DE NORMAAL?

Het verliezen van maximaal 100 haren per dag is volkomen normaal en hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. De ene dag verliezen we misschien minder haar, de andere dag meer. Als je je haar elke dag opgebonden draagt, is het natuurlijke gevolg dat je er 's avonds, als je het ontwart, meer uittrekt.

Bezoek HairDoctors voor een trichologisch onderzoek wanneer: u merkt dat u veel meer haar verliest dan normaal (u vindt grote hoeveelheden haar op uw borstel of kam, op uw kleding of in de afvoer van de badkamer); je merkt dat je haar veel dunner is geworden; u vlekken op de hoofdhuid ziet verschijnen waar het haar dunner is of verdwijnt (bijvoorbeeld op de bovenkant van het hoofd of bij de slapen).

Vergeet niet dat de slechte conditie van het haar en de hoofdhuid vaak veel meer is dan een esthetisch probleem. Veel van de symptomen kunnen wijzen op ernstige ziekten en aandoeningen die specialistische behandeling vereisen. Als u meer wilt weten over uw haar, nodigen wij u uit om het Instituut voor HairDoctors te bezoeken in Tilburg!


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page