top of page
Zoeken

IJZERTEKORT EN HET EFFECT ERVAN OP HET HAAR


IJzertekort is het meest voorkomende voedingstekort ter wereld. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede. Bovendien resulteert het gebrek aan ijzer ook in chronische vermoeidheid, haaruitval en vele andere nadelige veranderingen in het lichaam. Helaas is het simpelweg testen van uw bloedijzer niet voldoende om te bepalen of u lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort. Dus hoe te controleren of we het juiste ijzergehalte in het bloed hebben, waar te zoeken naar de oorzaken van een mogelijk tekort en welk effect het heeft op ons haar? U vindt de antwoorden op deze vragen in ons artikel. IJZER EN FERRITINE Ferritine is het belangrijkste ijzeropslag eiwit, is essentieel voor de ijzerhomeostase en is betrokken bij veel fysiologische en pathologische processen. In de klinische geneeskunde wordt ferritine voornamelijk gebruikt als serum marker voor het totale ijzergehalte in het lichaam. In gevallen van ijzertekort en ijzerstapeling speelt serumferritine een sleutelrol bij zowel diagnose als behandeling. Daarom is ferritine de beste indicator van het ijzergehalte in het lichaam. IJzer heeft een significant effect op de haargroei. Het beïnvloedt de celdeling in het haarfollikel en de conditie van de haarschacht. Er zijn klinische onderzoeken uitgevoerd naar de relatie tussen een laag ferritinegehalte en haaruitval. De resultaten suggereren dat ijzer mogelijk een rol speelt in wat bekend staat als telogeen effluvium. IJZERTEKORT EN HAARUITVAL IJzer vervult de functie van opslag en transport van zuurstof in het lichaam. In het geval van een tekort in het lichaam treedt weefselhypoxie op. IJzergebrek zorgt ervoor dat het lichaam de beschikbaarheid van dit mineraal voor de haarzakjes beperkt ten gunste van andere processen die nodig zijn om het lichaam in leven te houden, bijvoorbeeld de aanmaak van rode bloedcellen. Onvoldoende hoeveelheid voedingsstoffen en hypoxie van de haarzakjes kan leiden tot verzwakking en overmatig haarverlies. Bovendien kan het leiden tot veranderingen in de levenscyclus van het haar, maar de exacte mechanismen en effecten zijn nog niet bekend.

IJZERTEKORT - WAT TE DOEN? Suppletie in het geval van ijzertekort moet plaatsvinden onder toezicht van een arts die de juiste dosis zal selecteren en regelmatig het niveau ervan in uw lichaam zal controleren. Verkeerd gekozen suppletie kan grote gevolgen hebben:

  • verergert oxidatieve stress

  • ondersteunt de groei van pathogene bacteriën die een negatieve invloed hebben op het darmmicrobioom

Denk aan acties ter ondersteuning van ijzersuppletie, zoals het toevoegen van producten aan uw dieet die rijk zijn aan vitamine C. Vermijd koffie en thee, die de opname ervan verminderen. Vergeet ijzerrijk voedsel niet, zoals:

  • kip, varken, kalfslever

  • bloedworst

  • vis

  • zeevruchten

  • eieren

  • bloedige biefstuk

  • biet

  • spinazie bladeren

  • donkere chocolade

  • pompoenpitten

WAAROM LIJDEN WE AAN IJZERTEKORT IN HET LICHAAM?

  • IJzerarm dieet

Het komt vooral voor bij mensen die een afslank-, vegetarisch of veganistisch dieet volgen en geen goed uitgebalanceerde maaltijden krijgen. Ze gaan ook vaak gepaard met een tekort aan B-vitamines. Een dieet dat rijk is aan sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips, snoep of fastfood, kan ook leiden tot ijzertekort.

  • Gluten gevoeligheid

Gluten kunnen bij sommige mensen overgevoeligheid veroorzaken. Het kan een opgeblazen gevoel en buikpijn tot gevolg hebben, maar ook de symptomen van psoriasis verergeren. Mensen die lijden aan glutengevoeligheid kunnen ook worstelen met chronische vermoeidheid. Langdurige consumptie van gluten, ondanks overgevoeligheid voor coeliakie, kan leiden tot ontsteking van de darm, vernietiging van de darmvlokken en als gevolg daarvan een verminderde opname van voedingsstoffen in de dunne darm.

  • Lage niveaus van zoutzuur in de maag

Protonpompremmers zijn populaire geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van ziekten van het bovenste deel van het maagdarmkanaal. Ze remmen de protonpomp en verlagen het zoutzuurgehalte in de maag. Ze kunnen de opname van ijzer verstoren. Zoutzuur vergemakkelijkt de dissociatie van ijzerzouten uit voedsel.

  • Stoornissen in de darmflora

Overgroei van pathogene bacteriën, candida-overgroei of parasieten kan leiden tot stoornissen in de darmflora. Mensen die aan deze aandoening lijden, kunnen vergelijkbare problemen hebben als een tekort aan zoutzuur, spijsverteringsenzymen of overgevoeligheid voor gluten. Bovendien moet eraan worden herinnerd dat antibiotica een aanzienlijke invloed hebben op de darmmicrobiota. Elke antibiotische therapie heeft een nadelige invloed op de verandering in de samenstelling ervan. Naast een laag ijzergehalte zijn symptomen van microbiota-aandoeningen ook tal van huidsymptomen.

  • SIBO, gastro-intestinale bloedingen, darmaandoeningen

Deze ziekten moeten niet lichtvaardig worden opgevat. Als ze niet worden behandeld, kunnen ze ook ernstige gevolgen hebben voor uw buik, haar en huid. In dergelijke gevallen zijn nauwkeurige diagnostiek, dieet- en therapeutische procedures, evenals constant toezicht door een specialist vereist.


Heb je het probleem van haaruitval opgemerkt? Wil je weten wat de oorzaak hiervan is en hoe je dit kunt voorkomen? Meld u aan voor een bezoek aan HairDoctors Sint Pieterspark 69 in Tilburg!


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page